top of page

Vse storitve lahko potekajo v živo ali na daljavo preko spleta z uporabo platform, kot so Skype, Zoom, WhatsApp. Primerne so tako za odrasle kot otroke. Komunikacija je možna v slovenskem, angleškem ali hrvaškem jeziku.

CENTER-INSULA-IVANA-VUSILOVIĆ 2.JPG

Psihološko svetovanje

in psihoterapija

Vsi imamo včasih lahko občutek, da je življenje kot vožnja z »vlakom smrti«, z vsemi svojimi preobrati, vzponi in padci. Čustva nas lahko posrkajo v svoj vrtinec iz katerega je težko najti izhod. Ljudje smo čustvena bitja in včasih so lahko čustva, zlasti neprijetna, premočna in prevzamejo nadzor nad nami.

 

V CENTRU INSULA vam s psihološkim svetovanjem lahko pomagamo prevzeti nadzor nad svojimi čustvi, najti bolj uravnovešene načine za spoprijemanje s stresom in negativnimi življenjskimi dogodki, izboljšati odnos s samim seboj, razreševati izzive v odnosih z družinskimi člani in drugih medosebnih odnosih, izboljšati kvaliteto življenja in psihične dobrobiti, prilagoditi se na spremembe v šolanju in karieri, spoprijeti se z učnimi težavami in drugimi specifičnimi primanjkljaji ter prilagoditi se na življenje z boleznijo ali poškodbo.

 

Psihoterapija je proces, ki vključuje pogovor o izzivih in problemih, ki trajajo morda že dlje časa. Je bolj poglobljen pristop kot psihološko svetovanje in upošteva vaše življenje kot celoto, namesto da se usmerja le na specifično težavo. S psihoterapijo vam lahko pomagamo pri depresiji in samomorilnih težnjah, anksioznih motnjah, težavah s samopodobo in samospoštovanjem, motnjah hranjenja, različnih vrstah zasvojenosti, spoprijemanju s travmami in drugimi stresnimi dogodki, kronično bolečino in utrujenostjo, treningu asertivnosti, treningu socialnih veščin, učnih težavah, težavah s pozornostjo in aktivnostjo…

 

Psihoterapevtski pristopi, ki jih uporabljamo v CENTRU INSULA, so:

  • Vedenjsko-kognitivna terapija (VKT): je z dokazi podprta terapija, ki se usmerja na spreminjanje disfunkcionalnih vzorcev misli – čustev – vedenja.  Fokus je na sedanjosti in prihodnjosti, manj pa na preteklosti. Skupaj bomo raziskali vzorce misli – čustva - vedenje v različnih situacijah in skušali razumeti, kako ti disfunkcionalni vzorci povzročajo in vzdržujejo slabo počutje. Od tam naprej bomo oblikovali bolj funkcionalne misli in/ali vedenja. Preko psihoedukacije boste spoznali več o svojih težavah in se seznanili z načini, kako se z njimi lahko spoprijemate na bolj ustrezen način. Domača naloga je zelo pomembno orodje VKT in deluje kot rdeča nit med posameznimi seansami ter vam omogoča vadbo novih veščin, v povezavi s tem, kar bi radi spremenili. ACT terapija in čuječnost sodita v t.im. »tretji val VKT«, za katere je značilen neobsojajoč, sočuten, prijazen, sprejemajoč pristop kot tudi fokus na sedanji trenutek. VKT je primerna za vse zgoraj omenjene težave. 

 

  • HeartMath tehnike (metoda povratne zanke)HeartMath sistem spodbuja samoregulacijo in ustvarja most med kognitivnimi, vedenjskimi in izkustvenimi pristopi tako, da jih pripne nazaj na fiziološko osnovo. Z uporabo HeartMath pripomočkov in tehnologije, ki so bili razviti na podlagi dolgoletnih znanstvenih raziskav o povezavah med srcem in možgani, vas naučimo vzpostaviti uravnovešeno skladnost med možgani, umom, telesom in čustvi. Izmerimo in prikažemo vam variabilnost srčnega utripa ter vas naučimo tehnik za vzpostavitev stanja koherence. Na ta način lahko razvijete večjo samoregulacijo in bolj učinkovite rešitve za pretekle neučinkovite misli, čustva in vedenja. Tako se boste lažje prilagodili na stres in zahteve iz okolja. Ker je srce dvosmerno povezano z možgani, bo vzpostavitev stanja koherence pozitivno vplivala tudi na možganske funkcije, kot so pozornost in koncentracija, učenje in spomin ter reševanje problemov. Bolj stabilni in urejeni vzorci srčne aktivnosti pa bodo blagodejno vplivali tudi na vaše čustveno stanje, zlasti v povezavi s stresnimi dogodki. HeartMath pristop je priporočljiv za športnike, osebe na vodilnih delovnih pozicijah, osebe, ki se soočajo s stresom ali posledicami travmatske izkušnje, osebe s težavami s pozornostjo in aktivnostjo ter učnimi težavami, osebe, ki se spoprijemajo z depresijo, anksioznostjo in drugimi čustvenimi težavami, osebe z akutno/kronično bolečino ali fibromialgijo, osebe z avtoimunsko boleznijo, osebe ki imajo težave s spanjem, osebe, ki težje nadzorujejo jezo...

  • Somatic Experiencing (SE): je na telo usmerjen pristop za zdravljenje travme in drugih motenj, povezanih s stresom. Travma se lahko začne z akutnim stresom, vezanim na zaznano življenjsko nevarnost, ali pa je končni rezultat dolgotrajnega, nakopičenega stresa. Lahko je posledica najrazličnejših stresorjev, kot so nesreče, invazivni medicinski postopki, spolno ali telesno nasilje, čustvena zloraba, zanemarjanje, vojna, naravne katastrofe, izgube, travma ob porodu ali neprestani strah in konflikti. SE ponuja novo perspektivo na travmo in obravnava človeka kot edinstveno bitje s prirojeno zmožnostjo samozdravljenja. Skozi usmerjeno zavedanje telesnih občutij so posamezniki zmožni dostopati do obnovitvenih fizioloških vzorcev aktivnosti. To postopno nevtralizira visoko vzburjenje, ki je posledica travme. Neregulirano vzburjenje, ki je zaklenjeno v mišicah in centralnemu živčnemu sistemu, se lahko sprosti in zaključi, s čimer se prepreči in razreši travmatske simptome. To dosežemo z nežnim vodenjem klienta k razvoju čedalje večje tolerantnosti do neprijetnih telesnih občutkov in potlačenih čustev. Tako boste lažje obvladovali stres in ostali fokusirani na sedanji trenutek. Ne razpravljamo o tem, kaj se je zgodilo, če tega ne želite. Pri SE ne gre za povrnitev spominov ali spreminjanje misli in prepričanj o tem, kako se počutimo, temveč za odkrivanje telesnih občutkov, ki ležijo pod čustvi, in običajnih vedenjskih vzorcev, ki se povezujejo s temi čustvi.

Psihološko svetovanje

Delo s telesom

(Bodywork)

Delo s telesom vključuje tehnike za osebnostno rast, ki s pomočjo uporabe telesa odpirajo vrata do lastnega napredovanja. Nudimo vam:

  • Terapevtsko jogo

  • Tao jogo obraza

  • Dihalne tehnike in tehnike sproščanja

 

Posamezne pristope izvajamo samostojno ali kot dodatno podporo pri psihoterapiji. Cilj teh pristopov je vzpostaviti zdravo povezavo med umom in telesom (mind-body connection), ki stabilizira telesno in psihično zdravje.

Terapevtska joga

 

Terapevtska joga, ki sta jo zasnovala Cheri Clampett in Arturo Peal, je zdravilo za izzive stresnih časov. Integrira restorativno jogo, nežno jogo, dihalne tehnike, delo s samodotikom in vodeno meditacijo. Zasnovana je za tiste, ki potrebujejo nekaj nežnega, a hkrati učinkovitega, za vzpostavitev celovitega ravnovesja. Preko restorativnih položajev, v katerih vztrajamo nekaj minut, ter uporabe rekvizitov, kot so podporniki (bolsterji), kocke, trakovi, joga blazine in odeje, ki nežno podprejo telo, se vzpostavi stanje globoke sproščenosti. Iz tega stanja udobja in miru se v nas aktivirajo sposobnosti samozdravljenja, ki blažijo posledice stresa in utrujenosti ter pospešijo okrevanje po poškodbi ali bolezni. Med prehajanjem iz enega položaja v drugega se uporabljajo tudi jogijski gibi in raztezanje, ki sprostijo napetosti ter regenerirajo mišice, sklepe in vezivno tkivo (fascijo).

Terapevtska joga pomiri živčni sistem in regenerira možgane, sprosti celo telo, napolni naše rezervoarje energije, spodbudi krvni, limfni in imunski sistem ter balansira hormonski sistem.

Še posebej je priporočljiva za osebe, ki živijo s telesno poškodbo ali boleznijo oziroma okrevajo po njej, onkološke bolnike ali tiste, ki okrevajo po zdravljenju raka, osebe z avtoimunsko, nevrološko ali nevromuskulatorno boleznijo ter tiste, ki se spoprijemajo s stresom povezanimi motnjami, izgorelostjo ali kronično utrujenostjo ter duševnimi motnjami. Primerna je tako za začetnike kot izkušene jogiste, za osebe z omejeno gibljivostjo ter tudi za nosečnice in starostnike.

Namenjena je vsem, ki iščejo notranji mir, sprostitev, povezanost s seboj in svojo esenco, odmik od stresa in hitenja ter regeneracijo.

Več informacij...

 

TAO joga obraza

Tao joga obraza, po programu "JUICY FACE LIFTING by Savina Atai & Mantak Chia", je ciklično zasnovan sistem vaj, s katerimi aktiviramo mišice na glavi, torej lobanjske mišice, obrazne mišice in jezično mišico. Ko aktiviramo te mišice, prekrvavimo tudi kožo in celice ter tako v njih dovajamo kisik in hranila. Cirkulacija pa prodre še naprej do notranjosti možganov, kjer se nahajajo zelo pomembne žleze, kot so hipotalamus, epifiza in hipofiza. Kjer je kisik, tam je regeneracija in pomlajevanje. S Tao jogo obraza neposredno obnavljamo žleze v glavi, posredno pa tudi druge žleze, ki jih žleze v glavi nadzorujejo, kot so nadledvični žlezi in ščitnica. Ko aktiviramo in obnavljamo žleze, se uravnajo tudi hormoni, ki so čudežni drobceni prenašalci sporočil in skrbijo za mnoge funkcije v našem telesu ter podpirajo naše telesno in psihično ravnovesje.

Tukaj pa se dobrodejni učinki Tao joge obraza ne končajo, saj je po Tradicionalni kitajski medicini vsak del obraza povezan tudi z določenim notranjim organom. Povezava je obojestranska – stanje notranjega organa se odraža na obrazu in obratno. Ko krepimo notranje organe, se ustvarijo dobrodejni učinki tudi na obrazu, saj bolj žari in sije, a tudi ko krepimo mišice obraza, začnejo naši notranji organi delovati z večjo kapaciteto.

Poleg tega ima Tao joga obraza tudi lepotne učinke, saj z njo poskrbimo, da mišice na glavi ne gravitirajo in ostanejo na svojem prvotnem mestu ter se polnijo in učvrstijo. Hkrati pa se bodo ublažile tudi gubice na obrazu.

Tao joga obraza je primerna tako za otroke kot za odrasle, starostnike ter nosečnice. Zelo je priporočljiva za tiste, ki imajo hormonske težave in težave z žlezami, avtoimunske bolezni, težave z izgorelostjo in kronično utrujenostjo, nevrološke bolezni, poškodbe na obrazu, (neuspešne) estetsko kirurške posege na obrazu, za onkološke bolnike, otroke z ADHD in/ali motnjo avtističnega spektra ter tiste, ki želijo le zmanjšati izrazitost gub na obrazu.

Dihalne tehnike in tehnike sproščanja

 

Dihalne tehnike in tehnike sproščanja, kot je diafragmatsko dihanje, pranayama, progresivna mišična relaksacija in vizualizacija omogočajo preklop iz simpatičnega v parasimpatični živčni sistem ter s tem blažijo škodljive učinke stresa, povečujejo fokus, umirjajo čustvene turbulence, povečajo dovod kisika do celic in organov in s tem sprožajo regenerativne procese, znižujejo frekvenco srčnega utripa in krvni pritisk, blažijo težave s kronično bolečino, omogočajo delovanje organov z večjo kapaciteto, sproščajo napetosti v mišicah, umirjajo vnetne procese, pomagajo pri izločanju toksinov iz telesa, vzpostavljajo boljšo telesno držo… 

Terapevtska joga
TAO joga obraza
Dihalne tehnike in tehnike sproščanja
bottom of page