top of page
Search

Najslabše in najboljše stvari, ki jih lahko rečemo nekomu, ki žaluje

Biti v situaciji, ko nekdo žaluje, mi pa ne vemo, kaj naj rečemo ali ne želimo poslabšati situacije, zato se raje te osebe izogibamo, ni nič nenormalnega. Mnogi od nas smo rekli nekaj, kar je najslabše, in nekaj, kar je najboljše reči osebi, ki žaluje. Namen ni bil škodovati, temveč ravno nasprotno. Želeli smo potolažiti to osebo. Mnogi pa smo tudi doživeli, da nas je nekaj, kar so nam drugi rekli, ko smo žalovali, zelo prizadelo. Verjetno to ni bil njihov namen in niso znali drugače.



Najslabše stvari, ki jih lahko rečemo nekomu, ki žaluje


- »Imela je dolgo življenje. Veliko ljudi umre mladih.« Ali zato, ker je nekdo doživel 80, 90 ali celo 100 let, ne smemo žalovati? Seveda bomo žalovali in to za ljudmi katere koli starosti.

- Še ena zelo pogosta je: »Vem, kako se počutiš.« Ali res? Ali lahko nekdo točno ve, kako se jaz počutim v mojem žalovanju? Ob tej izgubi? Seveda ni možno.

- Še nekaj, kar ljudje rečejo: »Ali ga nisi še prebolela? Že kar nekaj časa je mrtev.« Kot da obstaja nek nevidni časovni rok, po katerem drugi odločajo, kdaj moramo prenehati žalovati.

- To pogosto rečejo staršem: »Saj imaš lahko še drugega otroka.« Kot da so otroci nadomestljivi in bo drug otrok rešil problem. Tako ne deluje. Moramo žalovati za svojim otrokom.

- Še nekaj pogosto slišimo: »Bodi močen. Bodi močen za svojo družino, za svoje prijatelje, za svoje otroke.« Kaj sploh pomeni to »biti močen«? Pogosto je mišljeno: »Ne imej teh žalostnih čustev. V bistvu, sploh ne imej čustev.« Nič od tega ne deluje.


Najboljše stvari, ki jih lahko rečemo nekomu, ki žaluje


- Včasih je najboljša stvar to, da ne rečete ničesar. Samo bodite s to osebo. Objemite jo. Preživite čas z njo. V resnici vam ni potrebno reči ničesar. Ni vam potrebno popraviti situacije. Samo bodite tam.

- Nekaj, kar lahko rečete je: »Ti in tvoji bližnji boste v mojih molitvah.« Zelo preprosto in sočutno.

- Ali: »Ne vem, kako se počutiš, ampak tukaj sem zate.« Lahko ponudimo pomoč.

- Lahko rečete tudi: »Moj najljubši spomin na tvojega bližnjega je…« Povejte jim zgodbo, še posebej tisto, ki je niso še slišali. To je vedno lepa stvar, ki jo lahko naredimo. Ljudje želijo poslušati o svojih bližnjih.

- Ne obstaja nič, kar lahko rečemo, da bi popravilo situacijo. Kar lahko naredimo pa je, da jim damo vedeti, da nam je mar. Lahko samo priznamo: »Želela bi si, da bi imela prave besede, a jih nimam. Želim samo, da veš, da mi je mar in da te imam rada.«


35 views0 comments
bottom of page