top of page
Search

Od novoletnih zaobljub k celoletnim nameram

Mnogi si želimo srečno, zdravo in harmonično leto zase in za svet okoli nas. Novo leto je čas, ko tradicionalno sprejemamo zaobljube za sledeče leto.  Pustimo jih za zdaj in se raje osredotočimo na naše namere in želje. Zaobljube običajno zahtevajo določeno količino truda, napora in moč volje, medtem ko namere ne zahtevajo skoraj nič napora. Pravzaprav manj kot naredimo, večje so nagrade.

Vsi imamo želje. Prihajajo in gredo skozi naše življenje. Preproste se hitro izpolnijo. Nekatere zahtevajo dlje časa in več truda. Druge nam povzročajo neskončne frustracije. Ko na nekaj usmerimo svojo pozornost, tja usmerimo svojo energijo. In ko to združimo z namenom, damo energiji smer. Tisto, na kar usmerimo svojo energijo, raste, namera pa to transformira. Da pa bi bile naše namere najbolj učinkovite, jih moramo izpustiti v tiho polje neskončnih možnosti.


Predstavljajte si, da stojite pred ribnikom, čigar gladina je zelo razgibana in valovita. Če bi v ribnik vrgli velik kamen, bi komaj opazili pljusk. To se zgodi z večino naših želja. Izgubijo se v turbulencah in zmedi sveta okoli nas. Zdaj si predstavljajte ta isti ribnik, le da je njegova gladina popolnoma mirna. Zdaj bi lahko vanj spustili droben kamenček in valovanje bi se razprostrlo vse do njegovih robov. Ko svoje namere postavimo na najtišjo raven uma, se njihovi učinki razširijo v vsak kotiček našega življenja.


Drug vidik uspešnih namer je opustitev kakršne koli navezanosti na rezultat. To se morda sliši nenavadno, toda navezanost na željo ali namero omejuje njen rezultat. Biti nenavezan na rezultat je podobno kot reči: „To je tisto, kar mislim, da si želim, a če obstaja nekaj boljšega, je bolje stati tam, namesto tukaj.“ Oklepati se česar koli je kot oklepati se diha. Na koncu se zadušimo.


Še zadnji namig je, da svoje želje vedno oblikujemo pozitivno. Kot smo že spoznali – tisto, na kar usmerimo svojo pozornost, raste, zato raje oblikujemo želje v smeri tistega, kar si želimo, ne tistega, česar si ne želimo. Na primer, namesto da bi si želeli, da bolečina v kolenu izgine, si zaželimo, da bi lahko skakali, tekli in plesali.


Za naslednjo vajo razdelimo naše namere in želje v štiri kategorije:

-        materialna lastnina, ki lahko vključuje vaš dom, finance in službo,

-        odnosi, kar je vaša družina in prijatelji,

-        zdravje in dobro počutje,

-        duhovni cilji.

Sedaj se udobno namestite. Nekajkrat globoko vdihnite. Dovolite telesu, da se umiri. Poskusite izpustiti vse misli ali čustva, ki trenutno niso pomembni. Dopustite, da vaše dihanje teče normalno in ga ne poskušajte nadzorovati. Dihanje naj teče brez napora. Samo preprosto opazujte svoj dih. Pripeljite svojo pozornost na srce in prsni koš in dihajte tja.  


Nato si postavite vprašanje in potem samo poslušajte odgovor, ki bo prišel naravno, sam od sebe. Kaj si želim materialno? Kakšne so moje želje glede doma, financ in osebnih dobrin? Odložite te odgovore na stran in si postavite naslednje vprašanje ter ponovno poslušajte odgovor. Kaj si želim glede svojih odnosov? Kaj si želim za svojo družino in za svoje ljubljene? Te odgovore pustimo ob strani. Ponovno se bomo vprašali in prisluhnili odgovorom. Kaj si želim za svoje zdravje? Kakšna želim, da sta moje telo in um? Spet odložimo odgovore in se vprašamo naslednje vprašanje. Kakšni so moji duhovni cilji? Kako želim, da se moje potovanje odvija? Nato si postavimo še eno dodatno vprašanje. Kaj si želim za svet okoli sebe? Kakšni želim, da sta moja skupnost in družba okrog mene? 


Nato usmerite svojo pozornost nazaj na dihanje. Dihajte preprosto, brez napora. Zdaj pa spustite vse svoje namere in želje. Dovolite dihu, da v tišino odnese bled spomin nanje. Dovolite jim, da so posajene kot semena v rodovitnem polju.


Vzemite si minuto in razmislite o vseh teh željah in namerah. Nato jih lahko zapišete. Pri tem jih lahko kategorizirate kot prej ali zapišete samo kot seznam. Zapišite jih s svinčnikom, saj se čez leto lahko spremenijo ali izpolnijo. Nato si vsak dan vzemite nekaj trenutkov, na primer pred spanjem, preberite svoje želje in jim dovolite, da odidejo v tišino.

 

*Prirejeno po Roger Gabrielu-u


54 views0 comments
bottom of page